2010. december 12., vasárnap

Ikea mandulatorta

Mandultatorta narancsos kremmel


Melegitsd fel a sutöt 175Cfokra, majd egy sutölapra tegyel sutöpapirt es rajzolj fel a papirra 2db egyenkent 22cm átmeröju kört.  Darålj meg 150gr mandulat, +vagj meg közepesen finomra 50gr-ot. Keverd el a mandulat 1 pupozott ek liszttel, majd verj fel 4 db tojásfeherjet nagyon kemenyre 2dl kristålycukorral.
Keverd el óvatosan a nagyon keményre felvert tojásfeherjet a mandulás keverekkel, oszd a masszát ket egyenlö reszre es egyenletesen kend az elöre felrajzolt köralakra. Tedd a 175C-fokos sutöbe es susd kb 15 percet,  /fontos, hogy csak a kemeny hejat kell leszedni a mandularol, a barna belsö hej maradjon rajta. Én az Aldiban veszem, 20 dkg örölt mandula 400 Ft. Van a Lidlben is de ott nem a barna héjas hanem fehér por/
 
Ha kisultek a lapok, hagyd kisse hulni öket, majd ovatosan, ha mår csak eppen langyosak, vålaszd le a sutöpapirrol es hagyd teljesen kihulni öket.

Vizfurdö felett olvassz fel 75gr tejcsokit (valami jót, pl milka))

A kremhez :

Keverd ki jo habosra a 4db tojås sårgåjåt 1dl kristålycukorral, fokozatosan, amikor a tojåssårgåja mår jo habos, keverj hozzå 1dl tejszint, majd gy edenyben olvassz fel /csak olvaszd, ne legyen forro!/ 100gr vajat es add hozzå a tojåsos kevereket.Ållandoan keverve fözd surure.Nagyon kell keverni, es csak kicsi lång legyen alatta! (kb 20 perc ez)
Ha kesz, hagyd kihulni kisse, majd alaposan moss meg egy nagyobb narancsot, reszeld finomra a hejåt, facsard ki a levet es elaposan keverd el a mår csak langyos kremmel.
Tedd a kesz tortalapod /amin van csoki/  egy tålcåra, kend rå a a krem felet, majd helyezd rå a csoki nelkuli lapot is, arra kend a krem måsik felet es tedd az egeszet 3-4 oråra hutöbe. Ha mår jo hideg, olvassz fel ismet 75gr tejcsokit, öntsd a tortåra es szord meg mandulaforgåccsal.

saját megjegyzések hozzá:
mi első alkalommal tettünk csokit az első lapra, de túl édes volt igy, ezért nem teszünk csokit csak a tetejére.
A krémnek több mint a felét tesszük belülre, a lapok tetejére, felülre pedig kevesebbet.
Mi általábannem a narancsos verziót csináljuk hanem a simát, azaz nincsen benne narancslé és héj. Sima vaniliás, ha tehetem vanilia rúőd kikapart belsejét teszem bele még.
Tejcsoki helyett lehet fehércsokival is.
A tetejére nem mindig szórunk  pluszban mandulát. Finom anélkül is