2012. január 31., kedd

Kefires lángos

Családunk kedvence ez a kefires lángos. 10 perc alatt bekeverem, áll 20 percet és sütöm.

Felfuttatok 2,5 dkg élesztőt  1,5 dl tejben kis cukorral. Másik edényben addig felverek 2 tojást, majd beleöntöm a kicsit meglangyositott nagy poharas kefirt (kb 3 dl).
Kimérek 70 dkg lisztet, 1 dkg sót beleszórok, majd beleöntöm a felfutott élesztőt és a kefires tojást. Összekeverem, lehet géppel is, sürü nokedli szerü tészta lesz.
Hagyom állni 20 percet és már sütöm is. Olajos kézzel veszek ki kis adagokat a tésztából.
Lényeg hogy  sok olajban süljön, akkor nem lesz olajos!! Közepes , vagy esetleg annál kicsit nagyobb hőmérsékleten  sütöm amig meg nem barnul egyik-másik oldala. (ez kb 2-3 perc összesen)

Beolajozott edényben (zacskóban) akár egy hétig is eláll (állitólag, ezt nem tudom mert max 2 nap alatt elfogy)


2012. január 27., péntek

Tortáim 2.

Tegnap arra gondoltam, hogy régen készitettem már tortát.
Igy összekötöttem a hasznosat a kellemessel és olyan tortát találtam ki, amivel gyakorlok is egyben.
Igy lett a formája négyszög, mert ezt sokkal nehezebb burkolni. Igy lett a bevonó az Aldis marcipán, mert amikor akciós volt a 20 dkg-os ott, bevásároltunk belőle hogy jó lesz tortákhoz. Mivel sötétebb a szine mint a megszokott marcipánunknak, kiváncsi voltam, hogyan lehet szinezni. (közepes...)
És a royal icing-es diszités is új volt (pl  a fehér vonalak ). És házilag készitett tragant masszából készültek a diszek rá, ezt sem csináltam még. És utána kifestettem őket.

Töltelék a szokásos csoki ganache (csoki+tejszin)



2012. január 25., szerda

Tortáim

Van aki tudja, van aki nem, ha olyanom van -mert ehhez hangulat kell-, akkor mese- és formatortákat készitek.
Hol szülinapra, névnapra, hol rendelésre (ezt már nem szoktam), hol csak úgy magunknak készitem.

Ezekből egy kis szösszenetet teszek most el. Nincsen minden művemről fényképem, vagyis van, csak valahol dvd-kre kimentve..

Kedvencem amúgy a vár torta. (Alex 2. szülinapra)



Első művem  ez a barbie torta volt, aztán nem volt megállás.


















 
















2012. január 24., kedd

Math dice junior játék




A Math Dice Junior a ThinkFun népszerű játékának, a Math Dice-nak az egyszerűsített változata, 6 éves kortól játszható. Egyszerű összeadással és kivonással kell elérni a célszámot, az nyer, aki a pontozósávon elsőként eléri a célvonalat. Kettő, vagy több játékos részére ajánlott.
A játék tartalma:
1 db 12 oldalú célkocka
3 db 6 oldalú pontozókocka
2 db 6 oldalú pontozókocka, csak 1-es, 2-es és 3-as értékekkel
pontozósáv











A 12 oldalú dobókocka  jobb társasjáték boltokban megvásárolható. Ilyen például a játékforrás játékbolt, ami hozzánk legközelebb van Budapest  Tétényi út 72/b  -ben található.

Ez amúgy a legjobb játékbolt amivel valaha találkoztam.

Játékmesterek állnak a rendelkezésünkre, akik leülnek és játszanak velünk a társasokkal, kártyákkal, hogy játék közben értsük meg a szabályait és ki tudjuk próbálni mielőtt megvesszük. Vagy a gyerekünk leül kipróbálni.

Kisgyerekek részére külön  kis megörző szoba van kialakitva persze játékokkal teli és közelünkben van közben  a gyerek.

Itt nem találunk matchboxokat, csak "értelmes" , leginkább feljesztő játékokat. Megtaláljuk a thinkfun és smart games játékokat, ami a játékok csúcsa kb.. 

Csak ajánlani tudom ha szülinap, névnap , karácsony közeledik és értelmes játékot szeretnénk venni!!



visszatérve a játékhoz: a 2 db 6 oldalú pontozókocka, csak 1-es, 2-es és 3-as értékekkel matricával simán megoldható.

Ki kell nyomtatani az itt lévő pontozótáblát. 

Jó szórakozást!



2012. január 23., hétfő

Májpástétom

Ez egy nagyon finom, nagyon gyorsan, sokáig rájárós finomság.

Egy 25 dkg-os csirkemájból akkora adag lesz, hogy 5-6 napig esszük reggelire -vacsorára, piritóssal általában.
10 perc alatt kész van az egész. Na jó, előkészületekkel 15 perc.
Egy fej hagymát felkockázok, elkezdem  dinsztelni. Eközben megtisztitom a májat, nagy darabokban hagyom.
Ha a hagyma már kész, ráteszem a májat és nagylángon kb 4 -5 perc alatt megsütöm. A közepe puha, rózsaszines kell hogy maradjon. sütés közben beledobok 2 babérlevelet és kis kakukkfüvet.
Ha kész, tálba teszem, a babérlevelet kiveszem, sózom, borsozom, hozzáteszek 5-6 dkg vajat és leturmixolom.
Kóstolom utóizesitem.
Edénybe teszem és ráöntök olvasztott, izesitett vajat. Csináltam már zsályásan is, de zsálya levél hiján  fokhagymával szoktam izesiteni. (belereszelem). Lehet kicsit sózni is a vajat.
Jól behütve tálaljuk. Teával, piritóssal isteni!

Tehát van 250 Ft-ból legalább 6 napra elég kennyérrevalónk, 10 perc alatt.

Most kevés vajam volt, igy éppen hogy van rajta, jó esetben  vastagon vajas. (ez 10-12 dkg vaj)

Amúgy meg bárhogy izesithető maga  a máj : majorannásan, fokhagymásan kinek milyen ötlete van.




2012. január 19., csütörtök

Túrós-sajtos puffancs

A recept nosalty oldalról származik.
Isteni finom. Kellemes rántottsajt izű. Semmi túró iz. Ezerszer könnyebb elkésziteni mint a rántott sajtot: nincsen panirozás, nem folyik szét sütésnél. És hidegen is finom!!
Az alaprecept 4 főre van irva. Nekünk 25 dkg túró kellett 4 főre. (15 dkg sajt, 2 tojás, 4-5 kanál liszt)
3 perc a bekeverés, 3 percig sül egy-egy adag (kb)
Villámgyors.




10 dkg túró
10 dkg reszeltsajt
1 tojás
2-3 evőkanál liszt
só, bors
olaja sütéshez
esetleg vörösáfonya vagy ribizli lekvár

2012. január 17., kedd

Üveggolyó, babzsák

Néha az egyszerű játékokkal is el lehet szórakozni..
Nálunk mindig bejön az üveggolyós játék, meg a babzsák dobálás. Ez néha túlzottan is.

Lehet dobozból, fából, ki hogy találja ki, ilyen saját készitésű célbeguritóst az üveggolyókhoz:





Babazsákokkal pedig sokmindenre lehet dobálni:




Én magam ilyet készitettem:

Azaz vettem müanyag cserépalátéteket és ezeket lehet kicicomázni. Lefesteni, le decoupage-olni, értéket beleirni.. mondjuk az első 10 pontot ér (a legközelebbi), aztán a következők meg egyre többet.
3 db vagy 4 db zsákkal szoktunk dobni bele.

2012. január 15., vasárnap

akvaponia 4. (hogy állunk a 4. nap végén)

Csak  ámulunk, hogy ha néhány órára magukra hagyjuk őket, amikor hazaérünk, szemmel láthatóan hogy változnak  a növények.

felteszem, hogy milyenek voltak 3. nap este  és milyen ma, 4. nap este


Az első képen a befolyó cső azért látszik az elsőn és nem látszik a ma esti képen, mert át kellett kicsit rendeznünk a rendszert. Igy a cső máshova került át.



Házi krémsajt (mascarpone, philadelphia )

Régóta készitem itthon a házi krémsajtot. Az alapreceptet wise lady blogján találtam.
Az eljárás lényege, hogy a tejfölt  melegvizben felmelegitjük kb 40 fokosra (kezünknél melegebbre) majd egy szürőbe/szitába öntjük, amibe egy konyharuhát helyeztünk. Lényeges , hogy a tejfölt ne keverjük fel, amennyire lehet egyben öntsük ki a dobozából. A konyharuha sarkait összefogva kicsit megszoritjuk, majd magára hagyjuk a szürőben pár órára, szobahömérsékleten. 2-3 óra elteltével érdemes a konyharuhát lecserélni alatta.
Attól függöen, hogy mennyire akarunk kemény krémet, pár óra elteltével hütőbe tesszük és hagyjuk még pár órát, vagy akár egy egyész napot csöpögtetni.
Egy nagy dobozos tejfölből lesz kb. 25 dkg krémsajt.

Valamikor csak sózóm és mint natúr vajkrém esszük (kb erre hasonlit igy az ize). De lehet kolbászora is késziteni, vagy sonkásra vagy márványsajtosra.
Valamikor tiramisu készül belőle.
Ha keményebbre készitem, például sajtgolyócskáknak, akkor lehet izesiteni mindeféle zöldfüszerrel. Metélőhagymás, bazsalikomos... de lehet sültpaprikás is, száritott paradicsomos is. Az egyik finom variáció az, ha hegyes, erős zöldpaprikát sütünk meg és ezzel csipőssé tesszük...
A sajtgolyócskákat bele is lehet hempergetni mindenfélébe (száritott füszerek, zöldfüszerek, reszeltsajt,  örölt pirospaprika)
Lehet kis beföttes üveget megtölteni a golyócskákkal, beletenni fokhagymát, zöldfüszereket, csilit , majd felönteni olajjal és hagyni pár napot érlelődni..
Azt hiszem a fentiek elég jó kis vendégváró falatok.