2020. december 2., szerda

Mézeskalács

 

Hozzávalók:

  • 80 dkg liszt
  • 300 g margarin
  • 1,5 dl méz
  • 30 dkg cukor
  • fahéj, gyömbér, szegfűszeg vagy egyszerűen mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

A tészta elkészítése:

A margarint a mézzel, cukorral és a fűszerekkel felfőzzük (nem kell felforrnia, elég 40-50 fokra melegíteni, hogy a méz értékes anyagai minél kevésbé sérüljenek). Kihűlés után hozzáadjuk a tojást és a szódabikarbónával elkevert lisztet, és alaposan átgyúrjuk. Előfordulhat, hogy a liszt minősége miatt a tésztát puhának, kenődősnek érezzük. Ez esetben gyúrjunk még hozzá egy kevés lisztet.
Ezután a tésztát hűvös helyen néhány órát pihentetjük, célszerű másnapig várni a további munkával.
Lisztes deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk, a formákat kiszúrjuk, majd zsírozott-lisztezett (sütőpapírral/sütőfóliával bélelt) tepsibe tesszük.
180-200 fokon aranybarnára sütjük. Kb 10-12 perc.
( Ha az alja picit barnul, már veszem is ki)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése