2012. január 15., vasárnap

Házi krémsajt (mascarpone, philadelphia )

Régóta készitem itthon a házi krémsajtot. Az alapreceptet wise lady blogján találtam.
Az eljárás lényege, hogy a tejfölt  melegvizben felmelegitjük kb 40 fokosra (kezünknél melegebbre) majd egy szürőbe/szitába öntjük, amibe egy konyharuhát helyeztünk. Lényeges , hogy a tejfölt ne keverjük fel, amennyire lehet egyben öntsük ki a dobozából. A konyharuha sarkait összefogva kicsit megszoritjuk, majd magára hagyjuk a szürőben pár órára, szobahömérsékleten. 2-3 óra elteltével érdemes a konyharuhát lecserélni alatta.
Attól függöen, hogy mennyire akarunk kemény krémet, pár óra elteltével hütőbe tesszük és hagyjuk még pár órát, vagy akár egy egyész napot csöpögtetni.
Egy nagy dobozos tejfölből lesz kb. 25 dkg krémsajt.

Valamikor csak sózóm és mint natúr vajkrém esszük (kb erre hasonlit igy az ize). De lehet kolbászora is késziteni, vagy sonkásra vagy márványsajtosra.
Valamikor tiramisu készül belőle.
Ha keményebbre készitem, például sajtgolyócskáknak, akkor lehet izesiteni mindeféle zöldfüszerrel. Metélőhagymás, bazsalikomos... de lehet sültpaprikás is, száritott paradicsomos is. Az egyik finom variáció az, ha hegyes, erős zöldpaprikát sütünk meg és ezzel csipőssé tesszük...
A sajtgolyócskákat bele is lehet hempergetni mindenfélébe (száritott füszerek, zöldfüszerek, reszeltsajt,  örölt pirospaprika)
Lehet kis beföttes üveget megtölteni a golyócskákkal, beletenni fokhagymát, zöldfüszereket, csilit , majd felönteni olajjal és hagyni pár napot érlelődni..
Azt hiszem a fentiek elég jó kis vendégváró falatok.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése